Maatschappelijk effect E: Mensen voelen zich verbonden
We faciliteren diverse organisaties en activiteiten die bijdragen aan de betrokkenheid en binding binnen de gemeenschap. Kunst en cultuur, welzijns- en sportactiviteiten zijn een bindmiddel voor de samenleving. We bieden activiteiten specifiek voor statushouders waardoor zij aansluiting vinden bij de gemeenschap. We zetten in op laagdrempelige en informele dagactiviteiten in dorpen en buurten (bijvoorbeeld Welzijn op dorpse schaal). In het programma aandachtsgebieden werken we aan het versterken en behouden van de leefbaarheid en de sociale cohesie in het Haerenkwartier in Oosterwolde en in Haulerwijk. We werken de lokale inclusie agenda uit, hetgeen bijdraagt aan verbinding en verbonden voelen. Buurtbemiddeling ondersteunt inwoners bij conflicten in hun buurt. VraagElkaar helpt mensen om met elkaar in contact te komen en eenzaamheid tegen te gaan.
Maatschappelijk effect F: Mensen zetten zich in voor de samenleving en elkaar
We faciliteren en stimuleren vrijwilligerswerk en onderling contact tussen inwoners. De opbouwwerkers helpen inwoners om initiatieven verder te brengen en versterken de burgerkracht en samenredzaamheid. We ondersteunen de dorpen en buurten met dorpsbudgetten die ze vrij mogen besteden aan zaken die bijdragen aan de leefbaarheid en onderlinge betrokkenheid. Het Fonds biedt mogelijkheden om initiatieven van onderop financieel te ondersteunen. Onze dorpencoördinatoren bieden ondersteuning aan de structuren in de dorpen en wijken en zijn verbinders tussen de dorpen en de gemeente. We stimuleren informatie-uitwisseling en onderling contact tussen gemeente en de dorpen door de nieuwsbrief 'Dorpen en wijken Ooststellingwerf' voor bestuurders van Plaatselijk Belang Verenigingen en bewonerscommissies, die ongeveer 6 keer per jaar verschijnt.
Het Gebiedsteam biedt informatie aan mantelzorgers en is aanspreekpunt voor mantelzorgers met ondersteuningsvragen. De mantelzorgconsulent houdt zich bezig met lotgenotencontact en het voorkomen van overbelasting (zie doe-agenda I ‘Ouder worden’). Er is ook aparte aandacht voor jonge mantelzorgers (zie opgave Goed Opgroeien). We subsidiëren het Alzheimercafé om inwoners die te maken hebben met dit ziektebeeld (waaronder veel mantelzorgers) te ondersteunen. In steeds meer dorpen is laagdrempelige dagbesteding, dit helpt mede om mantelzorgers te ontlasten.
Maatschappelijk effect G: Mensen maken gebruik van de sociale, culturele en sportinfrastructuur
In maart 2021 heeft de gemeenteraad de bij dit maatschappelijk effect horende doe-agenda vastgesteld. In de doe-agenda zijn, in samenspraak met inwoners en maatschappelijke organisaties, elf doelen benoemd, waarmee het beoogde maatschappelijke effect dichterbij gebracht kan worden.
Doel 1 Er is een basis aan kunst- en cultuurvoorzieningen
We ondersteunen diverse organisaties en activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, cultuurbevordering en cultuurbehoud (bv kunstwerken, de bibliotheek en de muziekfederatie).
Doel 2 Kinderen zijn jong vaardig in bewegen
De werkgroep ‘van jongs af vaardig in bewegen’ van het Lokaal Sport- en beweegakkoord ontplooit in samenwerking met de buurtsportcoaches diverse activiteiten; waaronder monitoring van de beweegvaardigheid van alle groepen in het basisonderwijs, voorbeeldlessen, lesmaterialen en pauzespeelmateriaal voor het basisonderwijs, risicovol(plein)spelen, vakantieactiviteiten, kennismakingsprojecten samen met de sportverenigingen/sportscholen en sportieve activiteiten bij de kinderopvang.
Doel 3 Het sport- en beweegaanbod voor ouderen in de gemeente voldoet aan hun behoeften en stimuleert tot bewegen
In veel dorpen wordt vanuit de dorpshuizen, zorginstellingen en de sportverenigingen een sportief aanbod van activiteiten voor ouderen georganiseerd. Dit gebeurt vaak in samenwerking met de Buurtsport. Vanuit het Lokaal Sport-en beweegakkoord wordt door de themagroep “Inclusief sporten en bewegen” gewerkt aan het verkrijgen van een totaaloverzicht van alle beweegactiviteiten voor ouderen en gehandicapten in Ooststellingwerf om zo te achterhalen waar nog de behoefte bestaat aan meer activiteiten.
Doel 4 Inwoners hebben eenvoudig toegang tot actuele informatie over het complete aanbod van sociale, culturele en sportactiviteiten
De gemeente en de bibliotheek zijn, in samenwerking met een groepje actieve inwoners, bezig om één activiteitenkalender voor heel Ooststellingwerf te realiseren.
Doel 5 Betere afstemming tussen organisatoren van sociale, culturele en sportactiviteiten
Eén activiteitenkalender voor heel Ooststellingwerf zal overzicht geven en helpen bij afstemming tussen organisaties.
Vanuit het Lokaal Sport-en beweegakkoord themagroep “Inclusief sporten en bewegen” is de website www.beweegplein.nl opgezet met al het sportaanbod per sport en per dorp in onze gemeente. Deze website wordt ook benut voor het afstemmen van vraag en aanbod in het gebruik van sportaccommodaties. Er zijn verschillende initiatieven van organisaties op sportief, cultureel en sociaal gebied om samen te werken en hun activiteiten af te stemmen.
Doel 6 Knelpunten in fysieke toegankelijkheid accommodaties waar mogelijk oplossen
De werkgroep Toegankelijkheid adviseert over het verbeteren van de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van openbare gebouwen en publiek bestemde ruimte.
Doel 7 Alle doelgroepen komen in aanraking met kunst en cultuur.
In samenwerking met de instellingen gaan we bekijken hoe we het bereik van verschillende doelgroepen kunnen vergroten.
Doel 8 Ontmoetingsplek realiseren in dorpen waar daaraan behoefte is
Gemeente, opbouwwerk, maatschappelijke organisaties, verenigingen en inwoners werken samen om ontmoetingsplekken te realiseren. In Appelscha gaat de nieuwe dorpskamer van start; in Oosterwolde Noord wordt onderzocht hoe de vrijkomende Griffioenlocatie een ontmoetingsruimte kan worden; als onderdeel van de wijkvernieuwing Haerenkwartier werken we aan de Buurtkamer Haerenkwartier; in Haulerwijk lopen verschillende projecten, die gaan bijdragen aan meer ontmoetingsmogelijkheden.
Doel 9 Accommodaties worden optimaal gebruikt
Zie bij doel 5 informatie over www.beweegplein.nl. Er is een grote bereidheid bij sportverenigingen om hun accommodaties te delen. Er wordt steeds meer samengewerkt tussen sportverenigingen betreffende gebruik, beheer en exploitatie van sportaccommodaties. Ook met andere partners (dorpshuizen/commerciële organisaties) wordt steeds meer samengewerkt en accommodaties gedeeld.
Doel 10 Meer vrijwilligers
Plek voor Talent van Scala brengt vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties samen, ondersteunt en faciliteert hen (bijvoorbeeld met cursussen). Er is een collectieve verzekering voor vrijwilligers in Ooststellingwerf. In samenwerking met Scala proberen we meer vrijwilligers te werven en het bereik van Plek voor Talent te vergroten.
Doel 11 Oplossingen creëren voor het tekort aan bestuursleden bij verenigingen en organisaties
Opbouwwerkers en/of bestuurscoach ondersteunen organisaties bij het vinden van creatieve oplossingen. We onderzoeken welke vorm van hulp organisaties de meeste steun biedt.